Tiedätkö lainavertailun ja lainanmyöntäjän erot?

Perinteiset pankit ja lainanmyöntäjät ovat varmasti lähes kaikille tuttuja. Vaikka lainavertailupalveluiden käyttö on nykyään yhä yleisempää, saattaa silti vielä moni pohtia, mitä ne oikeastaan ovat. Tässä artikkelissa avaamme hieman tarkemmin, mikä on lainavertailupalveluiden ja lainanmyöntäjien ero.

Lainavertailu etsii edullisimman lainatarjouksen

Lainavertailut toimivat yhteistyössä pankkien, rahoituslaitosten sekä vertaislainoja tarjoavien luotonantajien kanssa. Lainavertailun tarkoituksena on saattaa lainaa tarvitseva asiakas sekä paras lainatarjous yhteen.

Asiakkaalle lainavertailun käyttäminen tarkoittaa rahallisen säästön lisäksi myös helppoutta lainan haussa. Sen sijaan, että lainahakemus täytettäisiin usean eri lainantarjoajan palvelussa, voi lainavertailun kautta tavoittaa muutamassa minuutissa kymmeniä lainanmyöntäjiä.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan lainavertailupalveluiden tarkoitus on koota yhteen paikkaan kaikki lainanmyöntäjät ja eritellä lainatarjoukset selkeässä muodossa säästäen kuluttajan aikaa ja vaivaa.

Lainanmyöntäjä tekee luottopäätöksen

Usein lainavertailupalvelu tekee ensin omat tarkistukset ja toimittaa hakemuksen tämän jälkeen niille lainanantajille, joiden kanssa hakijan perusedellytykset lainan myöntämiselle täyttyvät. Näitä edellytyksiä ovat esimerkiksi hakijan ikä, tulot sekä työsuhteen muoto.

Lainanmyöntäjät tekevät luottopäätöksen niin hakemuksella olevien kuin myös omista tai ulkoisista rekistereistä hakemiensa tietojen perusteella. Pankeilla ja rahoituslaitoksilla on usein saatavilla mittava määrä tietoa, jota hyödynnetään lainatarjouksen tekemisessä.

Lainavertailua käyttäessään asiakas saa henkilökohtaiset lainatarjoukset usealta eri lainanmyöntäjältä ja voi valita niistä itselleen sopivimman.

Lainavertailun avulla lainatarjousten vertaaminen on helppoa

Lainatarjousten saamisen jälkeen on päätöksenteon aika. Oikein tehdyn lainavertailun kautta asiakas saa nähtäväksi kaikki oleelliset tiedot kustakin tarjouksesta yhtäläisesti esitettyinä. Näin tarjousten vertaaminen keskenään on helppoa, eikä sopimuksia tarvitse tavata ratkaisevien erojen löytämiseksi.

Luotettava lainavertailupalvelu erittelee sinulle jokaisesta tarjouksesta seuraavat tiedot:

 • Lainasumma
 • Lainan kuukausierä
 • Laina-aika
 • Lainan korko
 • Todellinen vuosikorko
 • Mahdollinen avaus- tai tilinhoitomaksu
 • Kuvaus lainantarjoajasta
 • Tieto mahdollisesti tarvittavista todistuksista, kuten palkkakuitin tai eläkepäätöksen kopiosta

Huolellisesti täytetty hakemus auttaa talouteen parhaiten sopivan lainan löytymisessä

Vaikka lainan hakeminen on lainavertailun ansiosta yhä helpompaa ja yhdellä hakemuksella voi tavoittaa useita lainanantajia, kannattaa hakemuksen täyttämiseen silti panostaa.

Harmittavin tilanne lainavertailua tehtäessä on se, että asiakas saa edulliset lainatarjoukset, jotka lainanantaja joutuukin hylkäämään huolimattomasti täytetyn hakemuksen vuoksi. Lainavertailua käytettäessä hakemus kannattaa täyttää yhtä huolellisesti kuin pankkivirkailijan kanssa asioitaessakin.

Huolella täytetty hakemus auttaa lainavertailua löytämään edulliset lainatarjoukset pankeilta sekä rahoituslaitoksilta. Oikein täytetty hakemus myös takaa sen, ettei annettua lainatarjousta jouduta peruuttamaan siinä vaiheessa, kun ilmoitetut tiedot tarkistetaan palkkakuiteista tai muista tositteista.

Muista nämä lainaa hakiessasi

Jotta lainan hakeminen onnistuu vaivattomasti ja saat itsellesi parhaat mahdolliset lainaehdot, kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä asia. Listasimme alle tärkeimmät seikat, jotka kannattaa huomioida lainaa haettaessa.

 • Ilmoita tulot oikein. Tulojen liioitteleminen ei auta saamaan lainaa edullisemmin, vaan saattaa turhaan johtaa kielteiseen lainapäätökseen.
 • Ilmoita nykyiset lainat oikein. Tämänhetkisten lainojen ja luottokorttien ilmoittaminen alakanttiin voi johtaa turhaan lainan hylkäämiseen.
 • Ilmoita luottokortit, vaikka niillä ei olisi avointa luottoa. Osa lainanantajista voi katsoa nykyiset luottokortit positiiviseksi asiaksi lainatarjousta laskiessaan.
 • Hae lainaa rinnakkaishakijan kanssa, mikäli mahdollista. Yhdessä rinnakkaishakijan kanssa saat todennäköisesti paremman lainatarjouksen. Rinnakkaishakija voi olla esimerkiksi avio- tai avopuoliso.
 • Tarkista liitteet jo valmiiksi. On todennäköistä, että sinulta kysytään todistukset ilmoittamistasi tuloista jossain vaiheessa ennen lainan siirtämistä tilillesi. Kannattaa tarkistaa omat brutto- ja nettotulot jo lainanhakuvaiheessa, jotta saat ilmoitettua ne alusta pitäen oikein. Näin liitteet ovat myös helposti saatavilla, sillä niitä todennäköisesti tarvitaan viimeistään lainasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.
 • Vertaile, mutta älä pommita hakemuksilla ympäriinsä. Ennen lainan valintaa tarjoukset kannattaa vertailla Sortterin avulla. Näin varmistat, että sinulle löytyy mahdollisimman edullinen laina. Hakemuksia ei kannata lähetellä jokaisen vastaantulevan lomakkeen kautta, sillä osa lainanantajista voi hylätä aiemmin antamansa lainatarjouksen useiden päällekkäisten hakemusten vuoksi.
 • Harkitse mutta älä aikaile. Pankit ja rahoituslaitokset tekevät lainatarjoukset hakemushetken tietojen mukaan. Tämän vuoksi lainatarjousten voimassaoloaika on rajattu. Osa lainatarjouksista voi umpeutua jo viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä. Mikäli sinulla on aito tarve lainalle ja löydät sopivan tarjouksen, tarjousta ei kannata päästää umpeutumaan. Moni lainanantaja voi hylätä seuraavan lainahakemuksesi, mikäli olet hakenut lainaa useampaan otteeseen lyhyen ajan sisään. Tällöin lainanantaja voi tulkita, että olisit nostamassa useita lainoja ja nähdä tarjouksen antamisen turhan suurena riskinä.

Leave a Comment