Vinkit

Löydä reilu lainavertailu – 5 vinkkiä

Lainaa etsittäessä on tärkeää vertailla useiden lainanantajien tarjouksia, jotta voi varmistua, että saa parhaan tarjouksen. Listasimme 5 vinkkiä, jotka auttavat sinua löytämään reilun lainavertailun:

1. Tiedä, mitä etsit 

Ennen kuin aloitat lainojen hakemisen, on tärkeää tietää, minkä tyyppistä lainaa tarvitset ja mitä ehtoja etsit. Tämä auttaa sinua rajaamaan vaihtoehtoja ja helpottaa vertailua. Ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta siihen, mikä on paras lainavaihtoehto juuri sinulle. Siksi onkin tärkeää, että tiedät itse, mitä olet etsimässä, jotta voit löytää parhaan lainan tarjoajan.

Lainan hakijan on syytä miettiä, millaisin ehdoin on valmis ottamaan lainaa. Voitkin selvittää etukäteen, millaisia lainoja on saatavilla. Joihinkin tarpeisiin kulutusluotto voi olla sopiva, kun taas joihinkin hankintoihin voit tarvita pidempiaikaista lainaa. Joskus myös luottokortin hankinta voi olla järkevä vaihtoehto, jos lainan tarpeesi on hyvin pieni. Mieti, millaisen koron olet valmis maksamaan lainallesi.

Myös lainan määrä kannattaa miettiä etukäteen. Lainalaskureilla voit laskea helposti, paljonko lainaa mahdollisesti saatat tarvita hankintaasi varten. Budjetoinnin avulla voit selvittää, miten suurissa erissä sinun on mahdollista maksaa lainaa takaisin kuukausittain. Oman talouden tilan selvittäminen on tärkeintä. Laske yhteen omat tulosi ja menosi, jotta saat selville, paljonko sinulle jää rahaa lainan lyhentämiseen. Pelivaran laskeminen yllättävien menojen kannalta on myös tärkeää. Mieti, miten realistinen oma laskelmasi on.

2. Ota huomioon kaikki kustannukset

Kun vertaat lainoja, muista tarkastella koron lisäksi muitakin kustannuksia. Lainan ottamiseen liittyy useita erilaisia kustannuksia, kuten lainanlyhennysmaksut, käsittelymaksut ja ennenaikainen takaisinmaksu. Varmista, että otat nämä kaikki huomioon tarjouksia vertaillessasi. On myös hyvä muistaa, että luotettava lainavertailupalvelu järjestelee lainat aidosti edullisuusjärjestykseen. 

Korko on yleisin kustannus, jota lainoissa tarkastellaan, mutta ne vaihtelevat lainoissa hyvinkin paljon. Myös muut kustannukset on syytä ottaa huomioon lainaa hankittaessa. Lainojen piilokulut on syytä selvittää, jotta voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä lainan hyväksymisen jälkeen. Varmista siis, että otat kaiken huomioon ennen lainan hyväksymistä. Luotettavat lainantarjoajat järjestelevät myös lainat aina aidosti edullisuusjärjestykseen.

Ylimääräisiä kuluja lainaan voi aiheuttaa esimerkiksi paperinen laskutus. Tästä syystä sähköisen laskun tilaaminen voi olla parempi vaihtoehto. Joskus viitenumeron unohtaminen laskua maksettessa voi koitua lisäkuluksi. Täten laskuja maksettaessa kannattaa olla tarkkana, että tiedot ovat oikein. Lisäksi lisäpalvelut lainassa voivat koitua myös lisäkuluiksi ja esimerkiksi maksuvapaiden kuukausien ottaminen usein lisää lainan kuluja. Lakimuutosten myötä lainan korkoja sekä muita kuluja on rajoitettu, mutta nämä muutokset ovat useilta osin asiakkaan hyödyksi. Kuitenkin ehdot kannattaa aina tarkistaa lainan myöntäjältä.

3. Tutustu eri palveluntarjoajiin 

Hyvä pohjatyö on kaiken a ja o. Ei siis kannata valita ensimmäistä saamaasi lainatarjousta. On järkevää vertailla useiden lainanantajien tarjouksia ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Palveluntarjoajia on markkinoilla hyvin monia. Tästä syystä laina kannattaakin kilpailuttaa. Palveluntarjoajat tarjoavat lainojaan eri ehdoin, joten tutustu jokaisen lainanmyöntäjän asettamiin ehtoihin. Hyvällä pohjatyöllä pääsetkin pitkälle lainan hankinnassa.

4. Lue pienellä painettu teksti 

Kun olet löytänyt muutaman sellaisen lainatarjouksen, joka näyttää sopivan sinulle, lue pienellä painettu teksti huolellisesti ennen allekirjoittamista. Kiinnitä huomiota esimerkiksi takaisinmaksuehtoihin, viivästysmaksuihin ja käsittelykuluihin, jotta ne eivät tule yllätyksenä. Luotettava lainavertailupalvelu ei suosi pientä printtiä ja jätä vastuuta kuluttajalle, vaan kertoo lainan todelliset kulut selkeästi. Tutustu Finanssivalvonnan julkaisemaan “Lainaamisen riskit” -artikkeliin.

Joskus pienellä painettu teksti on kaikista tärkein, jonka voit lainatarjouksesta lukea. Vaikka reilut lainantarjoajat kertovatkin lainaehdot selvästi eivätkä piilota tietoja pikkuprintin taakse, voi silti olla, että epähuomiossa lainasopimuksesta jää jokin kohta lukematta. Sopimuksen lukeminen voi tuntua hyvin tylsältä tehtävältä, mutta se on yksi tärkeimmistä tehtävistä, joka täytyy hoitaa.

5. Hyödynnä työkaluja 

Esimerkiksi erilaiset excel-taulukot ovat loistava apuväline lainojen vertailuun. Mikäli taulukoiden pyörittely ei tunnu luontevalta, voit hyödyntää valmiiksi rakentamaamme taulukkoa.

Lataa lainavertailu excel-pohja tästä.